event logo
eotha logo

Χαιρετισμός

Αγαπητοί Συνάδελφοι και φίλοι

Μετά από τρία χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας, η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας με χαρά διοργανώνει την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκδήλωση για την Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο 2023».

Η εκδήλωση φέτος πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Καρδίτσας στις 5, 6 & 7 Μαΐου 2023 στη Λίμνη Πλαστήρα, όπου θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τη νόσο.

Σας προσκαλώ στην Εκδήλωση μας με την ευχή ότι έχουμε ετοιμάσει μια εκδήλωση που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας και θα αποκομίσετέ ενδιαφέροντα ιατρικά νέα δεδομένα αλλά και σημαντική πληροφόρηση για όλα όσα απασχολούν τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος της ΕΟΘΑ
Ανδρέας Λίβανος

Ο Σκοπός

Α. Η επιστημονική διάσταση της Εκδήλωσης

Έγκριτοι και εξειδικευμένοι στη νόσο επιστήμονες θα παρουσιάσουν τα πιο σύγχρονα επιστημονικά-ιατρικά δεδομένα της εκάστοτε ειδικότητάς τους, εστιάζοντας αφενός στην πρόληψη των συνοδών νοσημάτων της βασικής νόσου, αφετέρου στα νέα δεδομένα και τις θεραπείες που προστίθενται συνεχώς στην φαρέτρα της επιστήμης για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών αλλά και της βασικής νόσου.

Μετά το πέρας κάθε παρουσίασης θα υπάρχει επαρκής χρόνος για την απάντηση σε ερωτήσεις και την ανταλλαγή απόψεων τόσο μεταξύ ασθενών - γιατρών όσων και μεταξύ γιατρών, γεγονός που συμβάλλει εξαιρετικά στην κατανόηση όλων των θεματικών ενοτήτων τόσο από τους ιατρούς όσο και από τους πάσχοντες.

Β. Η κοινωνική διάσταση της Εκδήλωσης

Εξίσου σημαντικός στόχος της εκδήλωσής μας είναι, μέσα από την ορθή και τεκμηριωμένη ενημέρωση, οι πάσχοντες να αποκτήσουν εφόδια και γνώση για την αντιμετώπιση της νόσου τους. Η Δράση μας αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό γεγονός σε ομάδα ασθενών, καθώς συμμετέχουν περισσότεροι από 500 πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο απ’ όλη την Ελλάδα. Αποτελεί δε μοναδική ευκαιρία ασθενείς από όλη τη Χώρα να αποκτήσουν μία γέφυρα επικοινωνίας τόσο με τους επιστήμονες - θεράποντες ιατρούς όσο και μεταξύ τους. Ενώνοντας τις γνώσεις, αναπτύσσοντας έναν γόνιμο διάλογο και ανταλλάσσοντας τις εμπειρίες τους αποκτούν δύναμη τόσο για την αντιμετώπιση της νόσου τους όσο και για την διεκδίκηση των καλύτερων θεραπειών τους.

Τέλος, ένας επιπλέον στόχος της εκδήλωσής μας αποτελεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού της τοπικής κοινωνίας όπου διοργανώνεται σχετικά με τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο, ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω της δημοσιότητας αλλά και της συμμετοχής όλων των τοπικών θεσμικών παραγόντων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόγραμμα

Κατεβάστε το τελικό πρόγραμμα με το βιβλίο περιλήψεων σε μορφή pdf

Τελικό Πρόγραμμα / Βιβλίο Περιλήψεων

Εγγραφές

Κατηγορία Κόστος Εγγραφής
Ειδικοί Ιατροί Δωρεάν
Ειδικευόμενοι Ιατροί Δωρεάν
Συμμετέχοντες Δωρεάν
Νοσηλευτές -τριες Δωρεάν
Φοιτητές -τριες Δωρεάν

Δείπνο στο ξενοδοχείο Kazarma την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 :: 10.00€

Το δικαίωμα συμμετοχής περιλαμβάνει:
Παρακολούθηση συνεδρίου Υλικό Συνεδρίου Διαλείμματα καφέ Πιστοποιητικό συμμετοχής

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφών: 28 Απριλίου 2023

online εγγραφή

Πληροφορίες

Limni

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στον Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.

Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η ιδέα δε για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως"εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο (Αύγουστος 1943).

Η λίμνη περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ.χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ.. Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη. Για παράδειγμα, δραστηριότητες με τις οποίες μπορεί κάποιος να ασχοληθεί είναι η ποδηλασία, η πεζοπορία, η ιππασία, το υδροποδήλατο, η τοξοβολία, το κανό και φυσικά η κολύμβηση. Κάθε χρόνο διοργανώνεται ο κολυμβητικός διάπλους της Λίμνης Πλαστήρα, μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων, από την πλαζ Πεζούλας ως την πλαζ Λαμπερού.

Με αυτοκίνητο
Η πρόσβαση στην λίμνη είναι ιδιαίτερα εύκολη από τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας. Συγκεκριμένα, από την Αθήνα απέχει 326 χιλιόμετρα και ο χρόνος διαδρομής, περίπου 3.30 - 4 ώρες. Με το τμήμα του Ε65 που δόθηκε στην κυκλοφορία η νέα διαδρομή Αθήνα - Καρδίτσα δεν περιλαμβάνει το κομμάτι Λαμία - Δομοκός και είναι πλέον πολύ ποιο γρήγορη και άνετη.
Από Θεσσαλονίκη η λίμνη Πλαστήρα απέχει 240 χιλιόμετρα μέσω Λάρισας και Καρδίτσας ενώ μπορείτε να πάρετε και την πιο μεγάλη αλλά ίσως πιο άνετη διαδρομή μέσω Εγνατίας οδού από την οποία θα βγείτε στην έξοδο στα Γρεβενά για Τρίκαλα.

Με ΚΤΕΛ
Το ΚΤΕΛ Καρδίτσας https://www.ktel-fokidas.gr/gr/routes συνδέει την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα με την πόλη της Καρδίτσας αλλά και τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Για πληροφορίες δρομολογίων τηλεφωνήστε στο τμήμα κρατήσεων του ΚΤΕΛ (τηλ.: 2441021001, 2108317181, 2310595440, 2410610124).

Moni Koronis

Το μοναστήρι πήρε την ονομασία του από την τοποθεσία που βρίσκεται, σαν Κορώνα δηλαδή, αγναντεύοντας από ψηλά τον εύφορο κάμπο της Θεσσαλικής γης από ύψος 800μ. περίπου και βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πλευρά της λίμνης Πλαστήρα. Η Μονή χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιωάννη Κομνηνό Β', στις αρχές του 12ου αιώνα.Η Μονή βρίσκεται δίπλα στο χωριό Μεσενικόλας, το οποίο απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 22250

Moni Pelekitis

Η Ι. Μονή Παναγίας Πελεκητής, επιβλητικό μεταβυζαντινό μνημείο, είναι κτισμένη επάνω σε ένα απότομο και υψηλό βράχωμα (1400μ.) της Πίνδου, ένα χλμ. βορειοδυτικά του χωριού Καρύτσα. Η παράδοση λέγει ότι το όνομα "Πελεκητή" οφείλεται στο ότι για να μπορέσει το Μοναστήρι να οικοδομηθεί στον σχεδόν κατακόρυφο βράχο, χρειάστηκε πρώτα να πελεκηθεί ο βράχος με ξύλινα εργαλεία ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων λέγοντας: «Θα πελεκήσεις το βράχο με το κοπίδι και θα φτιάξεις μια εκκλησία την οποία θα ονομάσεις Παναγία Πελεκητή».

Η ίδρυση της Μονής άρχισε πιθανότατα στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Πνευματικό Πορφύριο και ολοκληρώθηκε το 1529 στη σημερινή της μορφή από το Νέο Οσιομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος ιστορείται ως «κτίτωρ» σε δύο τοιχογραφίες της. Αποτελούμενη από δύο Ναούς και άλλα πολλά κτίσματα μοιάζει με αληθινό φρούριο. Αν μπει κάποιος σήμερα στο μοναστήρι θα δει τις μυστικές κρύπτες και καταπακτές που έχει, πράγμα που σημαίνει πως κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας αποτέλεσε σημείο συνάντησης κλεφτών και αρματολών.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής θεωρείται από τα πιο σπάνια θρησκευτικά μνημεία του 16ου αιώνα. Εδώ, μπορείτε να θαυμάσετε πολλά και σημαντικά κειμήλια όπως ιερά ευαγγέλια, χειρόγραφα, εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα. Μην παραλείψετε να προσέξετε το υπέροχο ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις τοιχογραφίες που κοσμούν το ναό. Η μονή γιορτάζει κάθε δεκαπενταύγουστο τη μνήμη της Θεοτόκου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410 94747.

Botanikos Kipos

Περίπου 1,5χλμ. βόρεια από το Νεοχώρι, κατευθυνόμενοι προς Καλύβια Πεζούλας, θα δούμε στο δεξί μας χέρι πινακίδα που μας οδηγεί στο Βοτανικό Κήπο μετά από μικρή απόσταση.

Πρόκειται για μια έκταση 10 στρεμμάτων στην οποία έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα, αλλά και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου.

Κάθε χρόνο δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών, είτε μαθητές στο πλαίσιο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε πλήθος άλλων ομάδων ή μεμονωμένων επισκεπτών που επιθυμούν να αποκομίσουν περισσότερες και εξειδικευμένες πληροφορίες για την χλωρίδα της περιοχής.

Ο Βοτανικός κήπος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να ξεναγηθούν, να αγοράσουν αρωματικά φυτά και βότανα, να πιούν καφέ και αναψυκτικά, να κάνουν μια μικρή βόλτα στη λίμνη που βρίσκεται μόλις 50μ. παρακάτω.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973999013.

Στο χωριό Μορφοβούνι το Μουσείο Πλαστήρα, αφιερωμένο στο έργο και τη ζωή του μαύρου καβαλάρη, με έγγραφα, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα, παρέχει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει, γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής του Νικολάου Πλαστήρα. Μετά από επίπονες προσπάθειες αποκτήθηκε σημαντικό αρχειακό υλικό που αναφέρεται στον Ν. Πλαστήρα. Συγκεκριμένα περιήλθαν στην κατοχή του Μουσείου:
75 εφημερίδες με πρωτοσέλιδα άρθρα για τον Ν. Πλαστήρα και τις προεκλογικές ομιλίες του το '51.
23 προπολεμικά άρθρα που ξεκινούν απ' το '22.
Μια σειρά από εφημερίδες σε ένα φύλλο, με άρθρα για το Ν. Πλαστήρα, για τα Δεκεμβριανά γεγονότα και το διάγγελμα του ως πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 45.
45 γελοιογραφίες από 1949-50 που δείχνει με γλαφυρό τρόπο το κλίμα της εποχής.
Όλο το υλικό εκτίθεται στο Μουσείο και για τις γελοιογραφίες υπάρχει η σκέψη να εκδοθούν σε ειδικό λεύκωμα.
Από το 1994 στο χωριό καταγωγής του θρυλικού «μαύρου καβαλάρη» υπάρχει το Κέντρο Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας» με σημαντικό πεδίο δραστηριοτήτων. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά και το επισκέπτονται σχολεία, σύλλογοι και ιδιώτες απ' όλη την Ελλάδα.

Kazarma Hotel

Η λίμνη Πλαστήρα είναι μια ονειρική περιοχή, συνώνυμο της γαλήνης & της ατελείωτης φυσικής ομορφιάς. Κάθε εποχή έχει ένα ξεχωριστό & εντυπωσιακό τοπίο να σου προσφέρει απλόχερα, όπως & ατελείωτες ευκαιρίες για απόλαυση και ευεξία. Η περιοχή αυτή επιλέχθηκε για να χτιστεί το Kazarma Hotel με πέτρα και ξύλο, πρωτίστως όμως με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, για να αποτελέσει η διαμονή σε αυτό μια αξέχαστη εμπειρία φιλοξενίας. Το Kazarma Hotel προσφέρει, άνετα και πολυτελή δωμάτια, τα οποία διαθέτουν ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμηση, δημιουργώντας έτσι μια φιλόξενη ατμόσφαιρα. Το εστιατόριο προσφέρει μενού με εκλεπτυσμένες παραδοσιακές γεύσεις, τα cafe, το bar προσφέρουν θέα στη λίμνη, η χαλάρωση σε κάποια από τις πισίνες του ξενοδοχείου, σε συνδυασμό με την 24ωρη εξυπηρέτησή, ολοκληρώνουν με τον καλύτερo δυνατό τρόπο τη διαμονή σας.

Συνέδρια
Το Kazarma Hotel διαθέτει χώρους για την διοργάνωση εκδηλώσεων που μπορεί να περιλαμβάνουν έως και 500 άτομα. Η υπέροχη πανοραμική θέα προς τη λίμνη Πλαστήρα και το υπερσύγχρονο αυτόνομο άρτια εξοπλισμένο συνεδριακό κέντρο διασφαλίζουν τον απόλυτο συνδυασμό της αποδοτικής εργασίας και διασκέδασης.

Ξενοδοχεία

Naiades Hotel, Resort and Conference

Naiades Hotel

Μια ιδέα του Νικόλαου Πλαστήρα δημιούργησε στον ορεινό όγκο των Αγράφων του Νομού Καρδίτσας την πανέμορφη ομώνυμη λίμνη. Ο συνδυασμός της στεριάς με τη λίμνη, τα μικρά φιόρδ που έχουν σχηματιστεί, η βλάστηση που την περιβάλει και ο χρωματισμός που ποικίλει ανάλογα με την εποχή και τις καιρικές συνθήκες, διαμορφώνουν ένα συναρπαστικό και μαγευτικό τοπίο που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Εδώ σ' αυτή την περιοχή διαλέξαμε να κτίσουμε το ξενοδοχείο μας. Καταθέσαμε όλο το μεράκι και την αγάπη μας, επιλέξαμε τα καλύτερα υλικά και με σεβασμό στους φυσικούς νόμους της περιοχής το δημιουργήσαμε.

Τηλέφωνο email Κόστος Διαμονής Site
24410 93333 info@naiades.gr 80€ www.naiades.gr

Nevros Hotel Resort and Spa

Nevros Hotel

To Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό που απλώνεται στην πλαγιά πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα. Πολλοί πιστεύουν ότι προσφέρει την καλύτερη θέα στην λίμνη.

Για το λόγο αυτό διαλέξαμε να κτίσουμε εδώ το ξενοδοχείο μας Nevros Hotel που διαμορφώνει μαγευτικές και ταυτόχρονα ξεχωριστές εικόνες στον επισκέπτη, χτισμένο με ξύλο και πέτρα, διατηρώντας τις αρχές της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής.

Τηλέφωνο email Κόστος Διαμονής Site
24410 93201 nevros@otenet.gr 87€ www.nevros.gr

Ξενοδοχείο Οδυσσέας

Nevros Hotel

Το ξενοδοχείο Οδυσσέας βρίσκεται στα Καλύβια Πεζούλας στον πιο τουριστικό Οικισμό της λίμνης Πλαστήρα, στον κεντρικό δρόμο προς την ακτή.

Σε μικρή απόσταση από τα καφέ και τα εστιατόρια του χωριού, μόλις 300 μέτρα από τη λίμνη, το ξενοδοχείο μας βρίσκεται σε ιδανική θέση για παραλίμνιους περιπάτους και εναλλακτικές δραστηριότητες μέσα και έξω από την λίμνη. (κανό, υδροποδήλατα, τοξοβολία, ποδήλατα βουνού και ιππασία). Σε ένα φιλικό και ζεστό περιβάλλον, μέσα στην φύση, το ξενοδοχείο μας διαθέτει, 18 ευρύχωρα δωμάτια, προσφάτως ανακαινισμένα, όμορφα διακοσμημένα, συνολικής δυναμικότητας 47 κλινών.

Τηλέφωνο email Κόστος Διαμονής Site
24410 92988 info@odysseashotel.com 65€ www.odysseashotel.com

Ξενώνας Ελπίδα

Elpida Hotel
Τηλέφωνο email Κόστος Διαμονής Site
6985069286 info@xenonaselpida.gr 50€ www.xenonaselpida.gr

Ξενοδοχείο ΠΑΝΔΙΩΝ

Pandion Hotel

Οποιαδήποτε εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να έρθετε... είναι βέβαιο ότι η ομορφιά της λίμνης Πλαστήρα και της ευρύτερης περιοχής σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες δραστηριότητες που σας δίνονται και τη διαμονή σας στο ξενοδοχείο μας, θα κάνουν τις ημέρες σας πολύ όμορφες... Υπόσχεσή μας οι διακοπές σας στη λίμνη Πλαστήρα να αποτελέσουν μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες της ζωής σας...

Τηλέφωνο email Κόστος Διαμονής Site
24410 93440 info@pandion.gr από 95€ www.pandion.gr

Χορηγοί

Μεγάλος Χορηγός Συνεδρίου


Μεγάλος Υποστηρικτής Ομοσπονδίας


Υποστηρικτές Ομοσπονδίας

Διοργάνωση

Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
Τ 210 8214 140
info@eotha.gr

Σύλλογος Πασχόντων Θαλασσαιμίας Καρδίτσας
www,sypathak.gr

Υπό την Αιγίδα

Υπουργείο Υγείας
www.moh.gov.gr

Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας
www.thalassaemia.org.cy

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία
www.esamea.gr

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών
www.posea.gr

Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας
www.iskarditsas.gr


Γραμματεία Εκδήλωσης


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σταδίου 50Α, 55534 Πυλαία, Θεσσαλονίκη.
Τ 2310 247743, 2310 247734
info@globalevents.gr

ΑΘΗΝΑ. Βαλέστρα 2 & Λεωφ. A. Συγγρού 168, 17671 Καλλιθέα, Αθήνα.
Τ 210 3250260
athens@globalevents.gr
w w w . g l o b a l e v e n t s . g r